Тиксото – история, развитие и специфики

Тиксото - история, развитие и специфики

В днешно време никой не може да си представи живота си без тиксото – да залепим кашон, да подлепим скъсана корица на книга или просто да закачим плакат за стената.

В далечното и нетолкова далечно минало нещата не са стояли по същия начин. Трудно ни е да си представим , но хората не са могли да се възползват от това прекрасно творение. Тиксото е открито съвсем случайно през 30-те години на миналия век.

В една американска компания работел млад лабораторен техник на име Ричард Дрю. Веднъж Дрю забелязал, че колегите му се опитват да боядисат купето на кола в два цвята, но не успяват да отделят цветовете един от друг. За да им помогне, той взел една лента, намазал я в двата края с лепило, и така помогнал на колегите си да завършат проекта си.

При отлепянето на лепенката колегите на Дрю забелязали, че тя се отлепва много лесно. Оказало се, че Дрю е намазал с лепило лепенката само в двата края, за да икономиса лепило. Тъй като шотландците се славят по света с две неща – с голямо скъперничество и със скоча си, лепенките на Дрю получават името „скоч”.

И така и до днес тиксото е известно под наименованието – скоч, самозалепваща лента и др.

Производството в днешно време е напреднало достатъчно, за да разшири диапазона на изполване на продукта.

В момента на пазара се предлагат няколко вида тиксо със специфично предназначение: акрилно, солвентно, хартиено, двойнозалепващо и др.

За да бъде по – лесно за потребителя да избере точния модел тиксо , ние сме направили следното разграничение:

1.Акрилно тиксо

То е с акрилно лепило, на водна основа. Това тиксо залепва без проблем върху най-различни повърхности. То запазва здравината си, дори при висока температура и влажност, устойчиво е на UV лъчи и не пожълтява с времето. Акрилното тиксо е предпочитано решение за опаковане на стоки с дълъг срок на годност. Недостатъкът му е, че се нуждае от повече време, за да постигне максимална здравина на залепването. Трудно се залепя върху пластмасови основи и оставя следи след отлепване. Въпреки това акрилното тиксо е едно от най-използваните в индустрията.

2.Солвентно тиксо

За направата му се използва естествен каучук. Има отлична лепливост към всякакви основи. Залепва се бързо, с минимален натиск, но се нуждае от време, за да постигне максимална здравина. Солвентното тиксо е идеално за опаковки от рециклирана хартия и велпапе. Съветваме Ви да го използвате за краткосрочна употреба и за предпочитане на закрито, тъй като има ниска устойчивост на стареене, UV лъчи и влажност.

3.Хартиено тиксо

То се предлага в повечето случаи на акрилна основа. Предпочитано е за ремонтни дейности, боядисване и полиране на предмети. Целта е тиксото да прилепне, но не до там ,че да не може да се отлепи без да повреди основата, върху която е залепено. Лесно се залепва и отлепва. Практично решение за временно облепяне.

4.Двойнозалепващо тиксо

И то най-често е на акрилна(водна) основа. Използва се за изработване на различни продукти от хартия и картон. предимството му е ,че остава незабележимо при слепването на два предмета. Двустранното лепило го прави чудесен помощник в изработване на картички, покани, албуми, книги и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *